Tradicionalno karbonizirani smreka in jelka v primerjavi

Raziskava tradicionalne metode ogleničenja

Časovni okvir, temperatura in rezultati v primerjavi

Za natančnejšo oceno procesa karbonizacije so bili trije žagani smrekovi in bele jelše deske dimenzij 190 × 24 × 4000 mm³ zvezane v peč in v kratkem času (3–4 minute) karbonizirane z odprtim ognjem.

Površinska temperatura smreke je naraščala nekoliko počasneje kot temperatura jelše, vendar je bil učinek krčenja lesa pri smreki bolj izrazit. Poleg tega je pH vrednost obeh vrst lesa znatno narasla, kar bi lahko nakazovalo na višjo odpornost proti glivicam.

Znanost

Novosti podjetja Ennobled

Novice, tisk in dogodki

Odkrijte tukaj novosti iz naše ponudbe izdelkov, aktualne tiskovne sporočila, nagrade, sejemske dogodke in prireditve.

Ogled vseh novic

Še več navdiha – še več projektov, ki vam bodo vzeli dih

Na stran projektov